Dziś niedziela, w większości domów na obiad zapewne będzie rosół, ale nie u mnie.
Dlaczego?
Może dla tego, że za nim nie przepadam, bo w dzieciństwie co niedzielę, patrzyły na mnie "wielkie oczy" z talerza i mi się po prostu przejadł.
A może dlatego, że brakuje mi czasu, aby "pyrkał" sobie 3-4 godziny na gazie.
Dzisiaj przepis na pyszną grochówkę, którą można szybko przygotować.
Zastanawiacie się jak to możliwe, bo przecież groch musi się namoczyć i to najlepiej całą noc.
Jest na to sposób, sięgnijcie po mielony groch :)
SKŁADNIKI:
70 g mielonego grochu
150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
150 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę
250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
150 g warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchew, pietruszka, seler, por)
1300 g bulionu
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
A jak to zrobić:
Do garnka włożyć czosnek i warzywa (oprócz ziemniaków).
Wsypać mielony groch, całość zalać bulionem i dokładnie wymieszać.
Dodać wędlinę i liście laurowe.
Gotować około 30-40 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodać ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Gotować jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
U mnie dziś bitki w sosie..ja nie robię rosołu co niedziela..
OdpowiedzUsuńBitki bardzo lubię :)
Usuńgrochowa to moja ulubiona zupa
OdpowiedzUsuńU mnie często gości, bo mąż bardzo lubi :)
Usuń57 year old Sales Representative Allene Cater, hailing from Haliburton enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Shopping. Took a trip to Royal Exhibition Building and Carlton Gardens and drives a Safari. oficjalne oswiadczenie
OdpowiedzUsuń