poniedziałek, 11 marca 2013

KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA TROCHĘ INACZEJ

Pierwszy raz miałam styczność z kotletami w takiej formie kilka lat temu u Teściowej na imieninach.
Dość często później królowały na moim stole :) 
Pomimo to nadszedł taki czas, że odeszły w zapomnienie, aż do dziś.
Są naprawdę smaczne polecam.


SKŁADNIKI:

2 piersi z kurczaka
2 jajka
8-10 pieczarek
1/2 cebuli
1/2 dużej czerwonej papryki
sos sojowy
sól, pieprz
odrobina mąki lub bułki tartej do zagęszczenia
oliwa do smażenia


A jak to zrobić:


Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę razem z pieczarkami, cebulą i papryką.
W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany.
Dodać pokrojone w kostkę mięso i warzywa, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
Zagęścić mąką lub bułka tartą.
Ewentualnie można dodać odrobinę świeżej kolendry.
Z tak przygotowanej masy na rozgrzanej oliwie smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.

Danie jest naprawdę szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnie przygotowywanych kotletów drobiowych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...