niedziela, 26 lipca 2015

EKSPRESOWA GROCHÓWKA

Dziś niedziela, w większości domów na obiad zapewne będzie rosół, ale nie u mnie.
Dlaczego?
Może dla tego, że za nim nie przepadam, bo w dzieciństwie co niedzielę, patrzyły na mnie "wielkie oczy" z talerza i mi się po prostu przejadł.
A może dlatego, że brakuje mi czasu, aby "pyrkał" sobie 3-4 godziny na gazie.
Dzisiaj przepis na pyszną grochówkę, którą można szybko przygotować.
Zastanawiacie się jak to możliwe, bo przecież groch musi się namoczyć i to najlepiej całą noc.
Jest na to sposób, sięgnijcie po mielony groch :)


SKŁADNIKI:

70 g mielonego grochu
150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
150 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę
250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
150 g warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchew, pietruszka, seler, por)
1300 g bulionu 
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku


A jak to zrobić:

Do garnka włożyć czosnek i warzywa (oprócz ziemniaków).
Wsypać mielony groch, całość zalać bulionem i dokładnie wymieszać.
Dodać wędlinę i liście laurowe.
Gotować około 30-40 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodać ziemniaki, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Gotować jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.




4 komentarze:

  1. U mnie dziś bitki w sosie..ja nie robię rosołu co niedziela..

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. U mnie często gości, bo mąż bardzo lubi :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...