Za każdym razem kiedy brakuje mi czasu, a rodzina głodna patrzy we mnie jak w swoją zdobycz, którą właśnie chce upolować na obiad, doceniam wszystkie cuda techniki, które są moimi pomocnikami kuchennymi.
Prodiż jest jednym z moich ulubionych.
Wystarczy przyprawić mięso i włożyć do środka, włączyć ............ zająć się pozostałymi czynnościami domowymi, a po godzinie do półtorej smaczne i soczyste mięsko może powędrować na talerz.
SKŁADNIKI:
12-14 udek z kurczaka
czosnek granulowany
papryka mielona słodka
sól
pieprz
A jak to zrobić:
Nic prostszego :)
Udka umyć i odciąć z nich zbędny tłuszcz.
Dokładnie obtoczyć w przyprawach i ułożyć w prodiżu.
Urządzenie podłączyć do prądu i piec w nim mięso około półtorej godziny.
Można też po godzinie dorzucić trochę warzyw np. papryka, marchewka brokuł ..., które razem z mięsem ładnie się zapieką.
Zajebi..... :-)
OdpowiedzUsuńMega łatwe i mega smaczne. Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńBędąc w niemczech wymyslilem przepis na świetną pieczeń z prodiża.
1kg Mięsa mielonego
Słoiczek pieczarek w zalewie własnej
15dag sera żółtego
Pieprz zielony marynowany w słoiku
Kukurydza puszka
Marchewka z groszkiem słoiczek
2 ząbki czosnku
2 jajca
Czubata łyżka mąki
1 srednia cebulka
Przyprawy do smaku wg uznania. U mnie to papryka słodka i torebka zupy pomidorowej w proszku.
Mięso wyrabiamy tak jak na mielone czyli dodajemy do miski mieso, przyprawy razem ze zupą pomidorową, pokrojony czosnek, cebule, kukurydze, marchewke z groszkiem, pieczarki, mąke i urabiamy
Gdy mamy juz gotowe mieso, dzielimy je na w części. Obojętnie czy mamy prodiż ogkrągły czy prostokątny, z pierwszej częsci mięsa robimy pierwszą warstwę i rowno rozprowadzamy na dnie.
Na środek dajemy ser żółty i przykrywamy drugą warstwą mięsa ładnie dociskając ze sobą 2 warstwy. Od góry posypujemy to wszystko pieprzem marynowanym troszke go przyklepując by przykleił się on do mięsa.
Po 20 minutach pieczenia, gdy z mięsa wyjdzie woda, proponuje ściągnąc pokrywe prodiża i oddzielić mięso od ścianek naczynia, tak by mięsko mogło się piec również z boku - wystarczy przejechać nożem do okoła ;)
Piec około godzine, max 1.5h zależy kto jak lubi. Po upieczeniu mięsko kroić na plastry i jeść jak się komu chce :)
Brzmi smacznie, z pewnością wypróbuję 😀
UsuńO rety rety prawie czuję ten zapach i smak. Na pewno wypróbuję. Ale głodna się od razu zrobiłam😆
OdpowiedzUsuń