czwartek, 11 kwietnia 2013

UDKA Z KURCZAKA PIECZONE W PRODIŻU

Za każdym razem kiedy brakuje mi czasu, a rodzina głodna patrzy we mnie jak w swoją zdobycz, którą właśnie chce upolować na obiad, doceniam wszystkie cuda techniki, które są moimi pomocnikami kuchennymi.
Prodiż jest jednym z moich ulubionych.
Wystarczy przyprawić mięso i włożyć do środka, włączyć ............ zająć się pozostałymi czynnościami domowymi, a po godzinie do półtorej smaczne i soczyste mięsko może powędrować na talerz.


SKŁADNIKI:

12-14 udek z kurczaka
czosnek granulowany
papryka mielona słodka
sól
pieprz


A jak to zrobić:

Nic prostszego :)
Udka umyć i odciąć z nich zbędny tłuszcz.
Dokładnie obtoczyć w przyprawach i ułożyć w prodiżu.
Urządzenie podłączyć do prądu i piec w nim mięso około półtorej godziny.

Można też po godzinie dorzucić trochę warzyw np. papryka, marchewka brokuł ..., które razem z mięsem ładnie się zapieką.


4 komentarze:

  1. Zajebi..... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega łatwe i mega smaczne. Polecam każdemu.

    Będąc w niemczech wymyslilem przepis na świetną pieczeń z prodiża.

    1kg Mięsa mielonego
    Słoiczek pieczarek w zalewie własnej
    15dag sera żółtego
    Pieprz zielony marynowany w słoiku
    Kukurydza puszka
    Marchewka z groszkiem słoiczek
    2 ząbki czosnku
    2 jajca
    Czubata łyżka mąki
    1 srednia cebulka
    Przyprawy do smaku wg uznania. U mnie to papryka słodka i torebka zupy pomidorowej w proszku.

    Mięso wyrabiamy tak jak na mielone czyli dodajemy do miski mieso, przyprawy razem ze zupą pomidorową, pokrojony czosnek, cebule, kukurydze, marchewke z groszkiem, pieczarki, mąke i urabiamy

    Gdy mamy juz gotowe mieso, dzielimy je na w części. Obojętnie czy mamy prodiż ogkrągły czy prostokątny, z pierwszej częsci mięsa robimy pierwszą warstwę i rowno rozprowadzamy na dnie.
    Na środek dajemy ser żółty i przykrywamy drugą warstwą mięsa ładnie dociskając ze sobą 2 warstwy. Od góry posypujemy to wszystko pieprzem marynowanym troszke go przyklepując by przykleił się on do mięsa.

    Po 20 minutach pieczenia, gdy z mięsa wyjdzie woda, proponuje ściągnąc pokrywe prodiża i oddzielić mięso od ścianek naczynia, tak by mięsko mogło się piec również z boku - wystarczy przejechać nożem do okoła ;)
    Piec około godzine, max 1.5h zależy kto jak lubi. Po upieczeniu mięsko kroić na plastry i jeść jak się komu chce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rety rety prawie czuję ten zapach i smak. Na pewno wypróbuję. Ale głodna się od razu zrobiłam😆

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...