poniedziałek, 22 kwietnia 2013

ŻOŁĄDKI DROBIOWE

PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA
Moja dzisiejsza propozycja nakazuje lekkie zmodyfikowanie tego znanego powiedzenia na:
przez żołądki do serca :)
Gulasz z żołądków drobiowych to jedna z ulubionych potraw mojego małżonka.
Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy przepadają za podrobami, ale to danie serdecznie polecam.

SKŁADNIKI:

500 g żołądków drobiowych
1 łyżka oleju
1 cebula
200 ml śmietany
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
ziarenka smaku
mąka do zagęszczenia sosu


A jak to zrobić:

Żołądki dokładnie oczyścić ze wszystkich błonek i bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Pokroić w cienkie paski.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną cebulę.
Cebulę smażymy do momentu, aż się zeszkli, dorzucamy pokrojone żołądki i całość podsmażamy około 20 minut.
Podlewamy wodą, aż zakryje mięso i gotujemy do momentu, aż żołądki lekko zmiękną.
Doprawiamy solą, pieprzem i ziarenkami smaku, ciągle gotując, aż będą całkowicie mięciutkie.
Śmietanę rozmieszać z mąką i papryką w proszku, zahartować odrobiną wywaru i wlać do rondla.
Doprowadzić do zagotowania się sosu i podawać.
Moja wersja podania to makaron i sałatka z buraczków, ale zarówno dobrze gulasz smakuje z ziemniakami jak i z kaszą.


8 komentarzy:

  1. Takie żołądki nawet dla takich niejadków podrobów jak ja są pyszne, a podane z zasmażanymi buraczkami to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja je tylko gotuje w osolonej wodzie i jem jak przystawka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nie próbowałam, ale każdy ma własny sposób :)

      Usuń
  3. danie bardzo syte i dobre . Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ledwo chodzę ale Przepis Wypróbowany !!! Dzięki wielkie za niego ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 44 year old Sales Associate Xerxes Edmundson, hailing from Pine Falls enjoys watching movies like "See Here, Private Hargrove" and Creative writing. Took a trip to Hoi An Ancient Town and drives a Mazda5. zrodlo

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...