wtorek, 10 kwietnia 2018

CIASTO PODUSZKOWIEC

Co zrobić, żeby dobrze zacząć tydzień?
Upiec sobie w poniedziałek ciasto :)
Tak też zrobiłam, ciasto w dużej mierze od wczoraj zniknęło, ale pozostał przepis, którym się z Wami szybko dzielę.
Mało skomplikowane, szybkie i pyszne - zdecydowanie polecam.


SKŁADNIKI:

ciasto
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl wody gazowanej
1/2 szkl oleju
3 łyżki kakao
szczypta soli

ser
500 g sera pomarańczowego z wiaderka (może być inny smak)
1 budyń śmietankowy

A jak to zrobić:


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier przestanie być wyczuwalny.
Dodać żółtka, wodę i olej zmiksować do połączenia składników.
Do ciasta przesiać mąkę, z proszkiem i kakao wymieszać wszystko delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki.
Ciasto wylać na blachę (dużą 26x37) wyłożona papierem do pieczenia i wyrównać.
Ser zmiksować z budyniem, przełożyć do rękawa cukierniczego (ja użyłam jeszcze tylki) i wycisnąć na ciasto paski w pionie i poziomie tworzące kratkę.
Podczas pieczenia ser się lekko zatopi, a z ciasta zaczną powstawać charakterystyczne "poduszeczki".
Ciasto piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





20 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie :) muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam, jest efektowne, a przy tym bardzo łatwe i smaczne 😀

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się 😀 jest dość efektowne 😀

      Usuń
  3. Jaki rozmiar blachy użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest napisane w poście 😉 26x37 lub w zbliżonym rozmiarze 😀

      Usuń
  4. Ser zmiksować z budyniem w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser ma być twarogiem sernikowym czy słodkim serkiem smakowym ?

    OdpowiedzUsuń
  6. A jes wogóle ser pomarańczowy w wiaderu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest, bywa w Biedronce. Ale może być też waniliowy lub śmietankowy, ciasto wyjdzie równie smaczne.

      Usuń
  7. A jeśli mam do dyspozycji tylko zwykły twaróg, to można go jakoś "ulepszyć", żeby był z jakimś smakiem? Mieszkam za granicą i tutaj coś takiego jak twaróg pomarańczowy, waniliowy, wędzony itd. jest nieznany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły twaróg może być za ciężki i poduszeczki nie wyjdą takie ładne, ale można go zmiksować dodatkowo ze śmietaną, żeby go lekko "rozrzedzić". Jako dodatki użyła bym startej skórki z pomarańczy lub cytryny, albo kilka kropli aromatu waniliowego.

      Usuń
  8. Dziękuję za podpowiedź odnośnie śmietany. O tym nawet nie pomyslałam. Chyba się odważę na eksperyment i zamiast śmietany użyję jogurtu owocowego. I za jednym zamachen i rozrzedzę i dodam smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O i to jest pomysł 😁 koniecznie proszę dać znać jak swyszło i jak smakowało 😉

      Usuń
  9. Dlaczego nie chcą mi wyjść wcale te poduszeczki??Robię wszystko wg przepisu i ser tak mi się zupełnie chowa zanim włożę do piekarnika że nie ma wcale tak jak na zdjęciu :( poza tym na tym zdjęciu wygląda jakby tego sera było 2 razy więcej niż w przepisie bo wg przepisu to wychodzą tylko cienkie paseczki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na zdjęciu jest przygotowane dokładnie według opisu.
      A jakiego sera Pani użyła, być może był za ciężki, mało puszysty i od razu zatopił się w cieście 🤔
      Ja ser wyciskała na ciasto przy pomocy tylko cukierniczej z końcówką w gwiazdkę, mogło to spowodować, że optycznie wydaje się, iż sera jest więcej.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...