wtorek, 10 kwietnia 2018

CIASTO PODUSZKOWIEC

Co zrobić, żeby dobrze zacząć tydzień?
Upiec sobie w poniedziałek ciasto :)
Tak też zrobiłam, ciasto w dużej mierze od wczoraj zniknęło, ale pozostał przepis, którym się z Wami szybko dzielę.
Mało skomplikowane, szybkie i pyszne - zdecydowanie polecam.


SKŁADNIKI:

ciasto
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl wody gazowanej
1/2 szkl oleju
3 łyżki kakao
szczypta soli

ser
500 g sera pomarańczowego z wiaderka (może być inny smak)
1 budyń śmietankowy

A jak to zrobić:


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, dodać cukier i ubijać, aż cukier przestanie być wyczuwalny.
Dodać żółtka, wodę i olej zmiksować do połączenia składników.
Do ciasta przesiać mąkę, z proszkiem i kakao wymieszać wszystko delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki.
Ciasto wylać na blachę (dużą 26x37) wyłożona papierem do pieczenia i wyrównać.
Ser zmiksować z budyniem, przełożyć do rękawa cukierniczego (ja użyłam jeszcze tylki) i wycisnąć na ciasto paski w pionie i poziomie tworzące kratkę.
Podczas pieczenia ser się lekko zatopi, a z ciasta zaczną powstawać charakterystyczne "poduszeczki".
Ciasto piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





24 komentarze:

  1. wygląda obłędnie :) muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam, jest efektowne, a przy tym bardzo łatwe i smaczne 😀

      Usuń
  2. Jaki rozmiar blachy użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest napisane w poście 😉 26x37 lub w zbliżonym rozmiarze 😀

      Usuń
  3. Ser zmiksować z budyniem w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ser ma być twarogiem sernikowym czy słodkim serkiem smakowym ?

    OdpowiedzUsuń
  5. A jes wogóle ser pomarańczowy w wiaderu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest, bywa w Biedronce. Ale może być też waniliowy lub śmietankowy, ciasto wyjdzie równie smaczne.

      Usuń
  6. A jeśli mam do dyspozycji tylko zwykły twaróg, to można go jakoś "ulepszyć", żeby był z jakimś smakiem? Mieszkam za granicą i tutaj coś takiego jak twaróg pomarańczowy, waniliowy, wędzony itd. jest nieznany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły twaróg może być za ciężki i poduszeczki nie wyjdą takie ładne, ale można go zmiksować dodatkowo ze śmietaną, żeby go lekko "rozrzedzić". Jako dodatki użyła bym startej skórki z pomarańczy lub cytryny, albo kilka kropli aromatu waniliowego.

      Usuń
  7. Dziękuję za podpowiedź odnośnie śmietany. O tym nawet nie pomyslałam. Chyba się odważę na eksperyment i zamiast śmietany użyję jogurtu owocowego. I za jednym zamachen i rozrzedzę i dodam smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O i to jest pomysł 😁 koniecznie proszę dać znać jak swyszło i jak smakowało 😉

      Usuń
  8. Dlaczego nie chcą mi wyjść wcale te poduszeczki??Robię wszystko wg przepisu i ser tak mi się zupełnie chowa zanim włożę do piekarnika że nie ma wcale tak jak na zdjęciu :( poza tym na tym zdjęciu wygląda jakby tego sera było 2 razy więcej niż w przepisie bo wg przepisu to wychodzą tylko cienkie paseczki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na zdjęciu jest przygotowane dokładnie według opisu.
      A jakiego sera Pani użyła, być może był za ciężki, mało puszysty i od razu zatopił się w cieście 🤔
      Ja ser wyciskała na ciasto przy pomocy tylko cukierniczej z końcówką w gwiazdkę, mogło to spowodować, że optycznie wydaje się, iż sera jest więcej.

      Usuń
  9. A ja podwoiłam składniki na tej samej wielkości blachę. Nie robiłam szachownicy, tylko esy-floresy wyciskajac przez rękaw cukierniczy i wyszło pięknie

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem jak to Pani zrobiła ta kratkę ale mnie i 5 innym Pnia za nic nie wyszło troszke to dziwne ,ser dość ciekły sory ale nie wieżę

    OdpowiedzUsuń
  11. 45 years old Systems Administrator II Oates Fishpoole, hailing from La Prairie enjoys watching movies like The Golden Cage and Sailing. Took a trip to Abbey Church of Saint-Savin sur Gartempe and drives a McLaren F1. dowiedziec sie tutaj

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować u siebie, bo nie wiem jak smakuję ale wygląda naprawdę ciekawie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...