wtorek, 22 lipca 2014

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KURKOWYM

Wracając z wakacji napatrzyłam się na kurki, które ludzie sprzedawali prosto z lasu, tuż przy trasie.
No i tak mi ten obraz chodził po głowie, że musiałam coś z nimi pokombinować.
Wyszedł całkiem smaczny obiad.

SKŁADNIKI:

1 duża polędwiczka wieprzowa
1 szalotka
200 g kurek
100 ml śmietany 18 %
mąka
olej
sól
pieprz
bulion lub woda

A jak to zrobić:

 Polędwicę umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości około 3 cm.
Każdy plaster lekko rozbić przy pomocy własnej pięści.
Mięso z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej.
Plastry mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron.
Gdy mięso nabierze lekko złotego koloru, podlać całość bulionem lub wodą.
Dodać pokrojoną w piórka szalotkę i umyte oraz pokrojone kurki.
Całość dusić pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec sos zaprawić śmietaną i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.



11 komentarzy:

  1. chętnie zjadłabym takie, lubię mięsa w sosie kurkowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzina też takie połączenia lubi, miło było widzieć "wylizane" talerze ;)

      Usuń
  2. robię dziś na obiad :), dam znać :), choć już wiem, że będzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chociaż raz Cię zainspirowałam ;) jestem ciekawa efektu ?

      Usuń
    2. to dopiero początek mojej listy z Twoich pyszności :)))
      polędwiczki przepyszne, polecam wszystkim ! :)

      Usuń
  3. jaką ilością bulionu podlać mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby delikatnie zakrywał mięso, podczas duszenia część się zredukuje, to co pozostanie w połączeniu ze śmietaną i kurkami utworzy bardzo smaczny sos :-D

      Usuń
  4. Wyszło pyszne. Dzisiaj w wersji z karkówką. Ostatnio z braku polędwiczki, ze schabem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, grunt to umieć odnaleźć się we własnej kuchni ;)

      Usuń
  5. Mam pytanie, czy polędwiczki tak przygotowane można zamrozić? nie stracą smaku po odgrzaniu? chciałabym zrobić te danie z tygodniowym wyprzedzeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi to stwierdzić, bo nigdy ich po przygotowaniu nie mroziłam. Ale o tej porze roku jest raczej ciężko o świeże kurki, a mrożone mają już zdecydowanie inny smak... Danie nie zabiera zbyt wiele czasu, więc ja bym się pokusiła na przygotowanie go bezpośrednio przed podaniem.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...