środa, 29 lipca 2015

MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dzisiaj w moim domu, malutkie święto :)
Dokładnie rok temu pojawiła się u nas Lusia.
Cudowny mały kociak, który wiele w swoim kocim życiu przeszedł, zanim do nas trafił.
Adoptowana przeze mnie z Towarzystwa Opieki nad zwierzętami.
Moja "mała córeczka" hihi

Kochani jeśli tylko macie możliwość i wielkie serce, przygarniajcie zwierzaki ze schronisk.
One na prawdę potrafią się za Waszą miłość odwdzięczyć.

Jako, że Lusia to mój pomocnik kuchenny, który bardzo lubi muffinki, no to nie mogło być inaczej :)
Dzisiaj ona zaprasza na pyszne babeczki.



SKŁADNIKI:

1 1/2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
200 g naturalnego jogurtu
1/2 szkl mleka
1/3 szkl oleju
100 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)
czerwona porzeczka


A jak to zrobić:

Przygotować dwie miski.
W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre.
Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy.
Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka.
Na koniec wrzucić garść owoców porzeczki, obranych z szypułek, wymieszać.
Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...