Już niedługo, będziemy mogli bezkarnie objadać się pączkami i innymi tłusto-czwartkowymi specjałami.
Wszak wiadomo, że w ten dzień pączki, nie idą w boczki ;)
A te zrobione własnoręcznie, to już w ogóle :)
Jeśli martwisz się, że zabraknie Ci czasu na przygotowanie własnoręcznie pączków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Szybkie i mięciutkie pączuszki w cynamonowej posypce, nic dodać nic ująć u mnie w czwartek na bank :)
SKŁADNIKI:
300 g serka homogenizowanego (waniliowego)
3 jajka
1 1/2 szkl maki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
olej do głębokiego smażenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl cukru (drobnego)
A jak to zrobić:
Serek wymieszać z jajkami.
Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać na jednolitą masę.
W garnku rozgrzać olej i przy pomocy łyżeczki wrzucać porcje ciasta.
Aby ciasto nie kleiło się do łyżeczki, warto przed nabraniem ciasta zamoczyć ja w zimnym oleju.
Pączusie smażyć na złoty kolor, z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze, wymieszanym z cynamonem.
naprawdę, przepis wart zapamiętania :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :) szczególnie polecam osobom, niezbyt wierzącym w swój talent kulinarny ;)
UsuńCzy jeśli chodzi o mąkę to szklankę traktujemy jako 250 ml ? Czy inna ?
OdpowiedzUsuńDokładnie :) 250 ml
Usuńile mniej wiecej pączkow wychodzi?
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętam to około 30 sztuk 😀
Usuń