niedziela, 8 lutego 2015

MINI PĄCZKI CYNAMONOWE Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO

Już niedługo, będziemy mogli bezkarnie objadać się pączkami i innymi tłusto-czwartkowymi specjałami.
Wszak wiadomo, że w ten dzień pączki, nie idą w boczki ;)
A te zrobione własnoręcznie, to już w ogóle :)
Jeśli martwisz się, że zabraknie Ci czasu na przygotowanie własnoręcznie pączków, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Szybkie i mięciutkie pączuszki w cynamonowej posypce, nic dodać nic ująć u mnie w czwartek na bank :)


SKŁADNIKI:

300 g serka homogenizowanego (waniliowego)
3 jajka 
1 1/2 szkl maki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
olej do głębokiego smażenia

2 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl cukru (drobnego)


A jak to zrobić:

Serek wymieszać z jajkami.
Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać na jednolitą masę.

W garnku rozgrzać olej i przy pomocy łyżeczki wrzucać porcje ciasta.
Aby ciasto nie kleiło się do łyżeczki, warto przed nabraniem ciasta zamoczyć ja w zimnym oleju.
Pączusie smażyć na złoty kolor, z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze, wymieszanym z cynamonem.





6 komentarzy:

  1. naprawdę, przepis wart zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie :) szczególnie polecam osobom, niezbyt wierzącym w swój talent kulinarny ;)

      Usuń
  2. Czy jeśli chodzi o mąkę to szklankę traktujemy jako 250 ml ? Czy inna ?

    OdpowiedzUsuń
  3. ile mniej wiecej pączkow wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam to około 30 sztuk 😀

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...