czwartek, 12 lutego 2015

PĄCZKI Z KONFITURĄ Z RÓŻY

Na ten dzień większość z nas czeka z utęsknieniem.
Wiadomo bowiem, że oby cały rok był obfity i bogaty, nie można sobie w ten dzień odmawiać pączków, faworków, oponek i innych rarytasów.
Oprócz pączków hiszpańskich, najbardziej lubię tradycyjne pączki z konfiturą z róży.
Takie właśnie dzisiaj przygotowałam dla mojej rodziny.
Wam też je polecam :)

SKŁADNIKI:
na 12 małych pączków lub 6 dużych

35 g cukru
25 g świeżych drożdży
100 g mleka  
2 żółtka
40 g masła (roztopionego)
250 g maki pszennej (tortowej)
szczypta soli
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
olej do smażenia

konfitura z dzikiej róży
cukier puder, lukier lub rozpuszczona czekolada do dekoracji pączków


A jak to zrobić:

Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać.
Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając stopniowo spirytus i wodę różaną.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni.
Miskę nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką.
Wycinać krążki za pomocą szklanki.
Jeśli chcemy przygotować mini pączki, na każdy krążek nałożyć po łyżce konfitury i formować z nich kulki.
Jeśli pączki mają być duże, konfiturę nałożyć na jeden krążek, przykryć drugim krążkiem ciasta i zlepić brzegi.
Gotowe pączki odstawić do wyrośnięcia, na następne 20-30 minut.

Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
Po przestudzeniu udekorować lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą.


To moja ulubiona wersja pączków: z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...