poniedziałek, 3 czerwca 2013

CIASTO Z BURAKÓW

Przeglądając blogi kulinarne natrafiłam na blog Trochę inna cukiernia, a w nim na przepis na ciasto buraczkowe.
Z sympatii do buraków postanowiłam przepis wypróbować.
Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, z każdym kęsem pozwala na odkrycie kolejnego aromatu.
Nie udało mi się jednak uzyskać pięknego buraczkowego koloru wewnątrz, ale i tak polecam.

SKŁADNIKI:

1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
1 szklanka mąki
3/4 szklanka cukru (w tym z wanilią lub cukrem wanilinowym)
2 jajka
1/3 szklanki oleju
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

A jak to zrobić:

Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka.
Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem.
Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem z cytryny.
Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.).

 Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym i zabarwionym sokiem z buraka.


4 komentarze:

  1. Ciekawe ciasto,czy ono przypomina murzynka,czy jest raczej ,,gliniaste ,, w smaku.?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie to jest ono podobne do muffinów, moje nie wyszło "gliniaste". W smaku jest bardzo ciekawe :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobne do ciasta z marchwi,,,jest super .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba jest trochę bardziej aromatyczne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...