Kochani jestem :)
Wiem, wiem ciągle obiecuję, że wracam z nową serią pomysłów, ale ciągle są rzeczy ważne i ważniejsze.
Blog jest dla mnie bardzo ważny, i mam wyrzuty sumienia, że go lekko zaniedbałam.
Ale na usprawiedliwienie mam to, że cały mój wolny czas poświęcam tematyce kulinarnej...
a co takiego porabiam, że czasu mi brak?
Rąbek tajemnicy uchylę w kolejnym poście.
Jak sobie pooglądacie to mam nadzieję, że mi wybaczycie :)
No, ale do rzeczy.
Zapraszam na bardzo smaczną i szybką przekąskę z ciasta francuskiego.
Idealna na kolację, ale również jako lunch do pracy.
SKŁADNIKI:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
garść świeżego szpinaku
1 szalotka drobno posiekana
kilka koktajlowych pomidorków przekrojonych na pół
7-8 kulek mini mozzarelli
4-5 plasterków szynki
świeża bazylia
sól, pieprz
1 żółtko
A jak to zrobić:
Ciasto francuskie pokroić na paski i ułożyć w formie "słońca" zostawiając pusty środek.
Bliżej środka ułożyć wszystkie składniki farszu, doprawić solą i pieprzem.
Paski ciasta zawijać do środka, zamykając farsz w środku powstającego wianka.
Brzegi (w środku) docisnąć widelcem.
Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na ciepło.
Ależ pięknie się prezentuje ten wianek!
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakuje równie dobrze :)
Usuń