wtorek, 23 sierpnia 2016

CANTUCCI

Pyszne, aromatyczne i mocno migdałowe ciasteczka rodem z Toskanii.
Idealnie smakują zanurzane przed zjedzeniem w kawie lub deserowym winie "Vin Santo".
Dotychczas zaopatrywałam się w nie w marketach, polując na tzw. "włoski tydzień".
Aż do dzisiaj, od teraz piec będę je sama :)


SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej
150 g cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta mielonego anyżu
1 łyżka startej skórki z cytryny
kilka kropel aromatu cytrynowego
2 jajka
50 g drobno posiekanych migdałów
100 g migdałów ze skórką


A jak to zrobić:

Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, masło, sól, proszek do pieczenia, dodać anyż, skórkę i aromat cytrynowy, oraz jajka.
Wszystko dokładnie zagnieść, dodać migdały i wyrobić do połączenia składników.
Ciasto podzielić na 3 i z każdego kawałka uformować bagietkę, o szerokości około 3 cm. (można je z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem, będą miały ładniejszy kolor).
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyjąć bagietki z pieca i póki będą jeszcze miękkie i ciepłe, każdą ostrym nożem, pokroić ukośnie na kawałki o grubości 1 cm.
Ciastka w kawałkach pozostawić w odstępach na blasze i piec jeszcze 10 minut zmniejszając temperaturę do 150 stopni.
Po przestygnięciu ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...