piątek, 2 maja 2014

SAŁATKA CEZAR

2 Maja powinien być dniem wolnym od pracy.
Dzisiaj szczerze zazdroszczę tym, którzy nie musieli wstawać o 5 rano i przez pół dnia zasuwać na najwyższych obrotach.
Zmęczona miałam już dziś tylko siłę, aby przygotować sałatkę.
A teraz błogie lenistwo i niech nikt, nie waży się mi przeszkadzać ;)

SKŁADNIKI:
na 1 porcję

5 liści sałaty rzymskiej
1 jajko ugotowane na twardo
4 filety z anchois
2 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
2 kromki chleba tostowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego parmezanu
sól
pieprz
sok z cytryny
oliwa
ostra musztarda (opcjonalnie)

A jak to zrobić:

Z chleba odkroić skórkę i pokroić w kostkę, którą wrzucić na rozgrzaną oliwę.
Mieszając podsmażać,aż powstaną grzanki, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
Sałatę połamać na mniejsze kawałki, dodać do smaku sól, pieprz, parmezan, oliwę i sok z cytryny - przemieszać.
Jajko pokruszyć w palcach i dodać do sałaty razem z pokrojonym drobno anchois.
Przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć ćwiartki pomidorków i posypać grzankami.
(Jeśli sałatka ma być bardziej wyrazista oliwę wymieszać z odrobiną musztardy.)




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...