niedziela, 4 maja 2014

TARTA Z RABARBAREM

Rabarbar jest zdecydowanie moim smakiem z dzieciństwa.
Pamiętam jak zajadaliśmy się nim, maczając go w cukrze :)
To także pyszny kompot i ciasto mojej mamy "skubaniec".
Mniam.
Ja dzisiaj zapraszam na tartę z rabarbarem i galaretką, wygląda smakowicie i myślę, że tak też smakuje.

SKŁADNIKI:

250 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 jajko
szczypta soli
740 g rabarbaru
150 g cukru
1/2 litra wody
1 galaretka truskawkowa

A jak to zrobić:

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do przestudzenia.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
W wodzie rozpuścić cukier i gotować na małym ogniu, dodać rabarbar i jeszcze chwilę gotować, aż zmięknie, po czym go odcedzić i ostudzić.
Z pozostałych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy na tartę. 
Piec na złoty kolor w 200 stopniach ok 15 minut.
Po upieczeniu ciasta, na wierzchu ułożyć rabarbar i zalać całość lekko tężejącą galaretką.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Ciasto podawać zimne.




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) wygląd zdecydowanie zachęca do jedzenia.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jak zobaczyłam ten przepis w jakimś czasopiśmie, to zrobiła na mnie takie wrażenie, że musiałam ją upiec :)

      Usuń
  3. Wygląda zdecydowanie kusząco :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...