Przeraża Cię połączenie miodu i mięsa ?
Nic bardziej mylnego, odrobina tego płynnego złota nada potrawie wyjątkowego smaku i koloru.
Przed majowym weekendem, postanowiłam sobie lekko "osłodzić" życie poprzez marynatę do mięsa.
Bo jak by to powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad.
Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla.
SKŁADNIKI:
4 sznycle z szynki wieprzowej
1 duża łyżka miodu (jasnego)
1 duża łyżka musztardy (ostrej)
szczypta ostrej papryki w proszku
tymianek, rozmaryn do smaku
olej
A jak to zrobić:
Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy pomocy pięści je "roztłuc".
Przygotować marynatę z miodu, musztardy i przypraw, w której bardzo dokładnie obtoczyć mięso.
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty kolor, aż zmięknie.
Przed smażeniem delikatnie natłuścić patelnię olejem.
Całości dopełniają pieczone w piecu ziemniaki i marynowane mini patisony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz