Za oknem szaro i ponuro, aż się odechciewa wychodzić na zewnątrz.
Dlatego, dziś wspominam ciepłe dni, kiedy mogę się napić kawy na moim własnym balkonie.
Tak strasznie go lubię, jak już obsadzę go mnóstwem kwiatów i ziół.
To taki mój " przymieszkaniowy " ogródek.
Dziś spoglądam na niego z za okna.....
Ale prognozy są obiecujące :)
SKŁADNIKI:
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
1 łyżka świeżo startego obranego imbiru
3 jajka roztrzepane
400 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
1 łyżka świeżo startego obranego imbiru
3 jajka roztrzepane
400 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżka brązowego cukru
A jak to zrobić:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą.
Dodać pokrojone na drobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka.
Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut.
Najbardziej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.
U mnie dzisiaj słonko - aż trudno uwierzyć :)
OdpowiedzUsuńA ciacho wygląda smakowicie :)
Słonka to u mnie dawno nie było :( a ciacho polecam :)
UsuńWspaniale wygląda to ciasto, super połączenie gruszek i imbiru.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ja też uważam, że gruszki i imbir to dobrana para :)
UsuńMiałam przyjemność spróbować ciasta - pycha ! Tylko skończy się moje ciacho, a będę zabierać się za tą słodycz, bardzo trafione połączenie.
OdpowiedzUsuńTo daj znać kiedy to będzie, przybiegnę na kawę :)
Usuńach, jak ja uwielbiam ciasto z gruszkami. A z imbirem jeszcze nie próbowałam... - wyzwanie zostało przyjęte :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, czekam na opinię jak smakowało :)
UsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/