Szukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe.
Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut.
Przyznam, że mnie urzekło :)
Już planuję jego pomarańczową wersję.
SKŁADNIKI:
200 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
200 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
150 g cukru pudru
A jak to zrobić:
Masło utrzeć z cukrem do białości.
Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując.
Powoli wsypywać przesianą mąkę z sodą i ucierać mikserem, na jednolitą masę.
Dodać skórkę i wymieszać.
Blaszkę 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 15 minut.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, którym posmarować dokładnie całe ciasto zaraz po upieczeniu.
Odstawić do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz