To już trzeci i ostatni przepis, który miałam możliwość testować do książki "Opole w czterdziestu smakach."
Tym razem znam nawet jego autorkę.
Anetko - cieszę się, że miałaś swój mały wkład, w powstawanie tej publikacji.
Przyznaję, że nazwa ciasta w pierwszej chwili, (gdy nie widziałam jeszcze przepisu) wprawiła mnie w osłupienie.
Dziad - skojarzyło mi się to zupełnie nie kulinarnie ;)
Inna nazwa pod jaką możecie spotkać ten wypiek, to wiewiórka, albo salceson.
Zwał jak zwał, ciasto jest pyszne.
SKŁADNIKI:
5 jabłek
3/4 szkl. cukru
3 jajka
20 dkg rodzynek
3 łyżeczki kakao
20 dkg orzechów włoskich
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. oleju
5 jabłek
3/4 szkl. cukru
3 jajka
20 dkg rodzynek
3 łyżeczki kakao
20 dkg orzechów włoskich
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. oleju
A jak to zrobić:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do jabłek dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na godzinę.
Po godzinie ponownie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec 60 minut w 180 stopniach.
Do jabłek dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na godzinę.
Po godzinie ponownie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec 60 minut w 180 stopniach.
foto by Quchniakaroli
Słyszałam o tym cieście ale nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo warto :)
Usuńmm pycha :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń24 year old Account Executive Griff Rewcastle, hailing from Brentwood Bay enjoys watching movies like Doppelganger and Vacation. Took a trip to Historic Centre of Salvador de Bahia and drives a VS Commodore. nastepny
OdpowiedzUsuń