czwartek, 20 lutego 2014

BUTTERMILCHKUCHEN

Przedstawiam kolejną propozycję z naszej książki.
Tym razem miałam zadanie lekko ułatwione, gdyż przepis był bardzo dokładnie rozrysowany.

Pozwoliłam sobie jednakże, na lekkie modyfikacje podczas pieczenia, które wydaje mi się uatrakcyjniły cały efekt końcowy.

 
SKŁADNIKI:

3 jajka
300 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 ml maślanki
50 g migdałów
50 g wiórków kokosowych
50 g cukru
100 g masła
200 ml śmietanki 30 %

A jak to zrobić:

Jajka z cukrem ubić na kogel-mogel.
Dodać cukier waniliowy, ciągle miksując wsypywać po trochę mąki z proszkiem do pieczenia.
Wlać maślankę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypać migdałami i wiórkami.
Piec 20 minut w 180 - 190 stopniach.

Masło roztopić, dodać śmietankę i zagotować (ciągle mieszając).
Równomiernie polać upieczone i gorące ciasto.

Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec jeszcze przez 5 minut, nastawiając tylko na górne grzanie.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...