środa, 1 maja 2013

PIEROGI ZE SZPINAKIEM

Dzień trzeci mojego pierogowego szaleństwa.
Jak zrobić ciasto na pierogi zapewne już doskonale wiecie, dlatego szybko przechodzę do kolejnej propozycji farszu.
Myślę, że ta propozycja przekona nawet tych, co twierdzą, iż nie lubią szpinaku.

Dzień 3
                                              pierogi ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 kostka białego sera półtłustego
6 średniej wielkości ziemniaków
1 mała cebula
7 ząbków czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła

A jak to zrobić:
W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, aż się lekko zeszkli.
Dodać szpinak (może być jeszcze zamrożony) podsmażać do momentu, aż szpinak odparuje.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować,przepuścić przez maszynkę razem z serem.
Szpinak odcedzić na sitku z ewentualnego nadmiaru wody, dodać do masy ziemniaczano-serowej i wszystko razem dokładnie wymieszać jeszcze raz doprawiając solą i pieprzem aby farsz nie był mdły.

Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi.
Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną na wierzch.

Można je podawać z odrobina naturalnego jogurtu lub z podsmażoną cebulką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...