czwartek, 2 maja 2013

PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ

Nastał ostatni dzień mojego Czterodniowego Festiwalu Pierogów, choć uwierzcie mógłby trwać zdecydowanie dłużej.
Nie chce was jednak dłużej zamęczać.
Pomysłów na farsze mam w zanadrzu jeszcze kilka, ale zostawię to na inny czas.
Dzisiaj na zakończenie proponuję pierogi w wersji podsmażanej.

Dzień 4
                                                  pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

SKŁADNIKI:

50 dag kiszonej kapusty
30 dag mięsa drobiowego (z rosołu)
20 dag wieprzowej łopatki
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz
ziarenka smaku

A jak to zrobić:

Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszklić.
Gdy cebula zmięknie dodać pokrojoną w kawałki łopatkę i całość podsmażyć.
Obydwa gatunki mięsa, razem z cebulą przepuścić przez maszynkę na drobnym sitku.
Ten sposób ułatwi nam sklejanie pierogów, a także  zapobiegnie ciągnięciu się kapusty podczas konsumpcji.
Farsz dobrze doprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku.
Całość dokładnie wymieszać na jednolita masę.

Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta (Jak zrobić ciasto na pierogi) krążki i lepić pierogi.
Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną na wierzch.
Można je podawać z odrobina naturalnego jogurtu lub z podsmażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...