Dzisiaj dzień drugi mojego Pierogowego Festiwalu.
Jako, że ciasto robione jest we wszystkich rodzajach moich pierogów tak samo, to nie będę się powtarzać zainteresowanych odsyłam do wcześniejszego posta w celu znalezienia informacji Jak zrobić ciasto na pierogi.
Ta wersja pierogów to zdecydowanie moje najbardziej ulubione.
Dzień 2
pierogi ruskie
SKŁADNIKI:
farsz
6-7 średniej wielkości ziemniaków
1 kostka białego sera półtłustego
1 średnia cebula
sól, pieprz
olej
okrasa
200 g surowego-wędzonego boczku
2 średnie cebule
A jak to zrobić:
Ziemniaki obrać i zagotować w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać do nich podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).
Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi.
Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną na wierzch.
Okrasę do pierogów przygotować z pokrojonego w kostkę boczku, podsmażonego z pokrojoną w kostkę cebulą.
Pierogi zawsze i wszedzie!!!Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJestem dokładnie tego samego zdania :)
Usuń