wtorek, 30 kwietnia 2013

PIEROGI RUSKIE

Dzisiaj dzień drugi mojego Pierogowego Festiwalu.
Jako, że ciasto robione jest we wszystkich rodzajach moich pierogów tak samo, to nie będę się powtarzać zainteresowanych odsyłam do wcześniejszego posta w celu znalezienia informacji Jak zrobić ciasto na pierogi.
Ta wersja pierogów to zdecydowanie moje najbardziej ulubione.

Dzień 2
                                      pierogi ruskie

SKŁADNIKI:
farsz

6-7 średniej wielkości ziemniaków
1 kostka białego sera półtłustego
1 średnia cebula
sól, pieprz 
olej

okrasa

200 g surowego-wędzonego boczku
2 średnie cebule

A jak to zrobić:

Ziemniaki obrać i zagotować w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać do nich podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).
Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi.

Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną na wierzch. 

Okrasę do pierogów przygotować z pokrojonego w kostkę boczku, podsmażonego  z pokrojoną w kostkę cebulą.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...