niedziela, 7 kwietnia 2013

FRANCUSKIE ROGALIKI - MOCNO POMARAŃCZOWE

Jestem zdania, że pomarańczy nigdy dość, dlatego dzisiaj zapraszam na pomarańczowe rogaliki.
Tym bardziej, że dostałam od koleżanki domowej roboty skórkę pomarańczową ( Halinka -  dziękuję ) i co najważniejsze sama nauczyłam się ją przygotowywać.  :)
Przepis zapewne zamieszczę niebawem, gdyż warto samemu się pokusić w jej produkcję w domu.
Jest ona o niebo lepsza od tej, którą polecają nam supermarkety.

SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego
dżem pomarańczowy
1 żółtko
skórka pomarańczowa

1 łyżka soku pomarańczowego
2 łyżki cukru pudru


A jak to zrobić:

Ciasto francuskie podzielić na trójkąty.
Na każdy z nich nałożyć dżem i zawinąć w rogalik.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki i posmarować je roztrzepanym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni około 20 minut.

Z cukru pudru i soku pomarańczowego zrobić lukier.
Polukrować upieczone, wystudzone rogaliki i posypać je skórką pomarańczową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...