Pyszne i szybkie w wykonaniu pieczarki faszerowane.
Świetne jako przystawka i równie doskonałe jako kolacja.
Czas jaki poświęcam na ich przygotowanie to około 25 minut, czas w jakim znikają z talerza to mniej niż 5 minut. :)
SKŁADNIKI:
10 dużych pieczarek
1 szalotka
1/3 strąka czerwonej papryki
1/2 sera Camembert
2 łyżki słonecznika (łuskanego)
2-3 łyżki startego żółtego sera ( najlepiej ostrego )
1 łyżka oliwy
ziarenka smaku ziołowe
sól, pieprz
A jak to zrobić:
Na rozgrzaną patelnię wysypać słonecznik i delikatnie go uprażyć.
Pieczarki obrać, odciąć nóżki i delikatnie je wydrążyć.
Środek pieczarek delikatnie posypać ziołowymi ziarenkami smaku i odstawić.
Pozostałości pieczarek (nóżki i to co zostało z wydrążenia) pokroić w drobną kostkę, razem z szalotką i papryką, a następnie podsmażyć na oliwie doprawiając solą i pieprzem.
Do tak przygotowanego farszu dodać podprażony słonecznik i całość wymieszać.
Na spód każdego wydrążonego dołka w pieczarce pokroić Camembert, przykryć farszem i posypać startym żółtym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku 160 - 170 stopni 15 minut.
Najlepiej smakują na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz