Deser specjalnie przygotowany dla koleżanki, która mnie jutro odwiedzi.
Już się cieszę na to spotkanie :)
Mam nadzieję, że będzie smakowało.
SKŁADNIKI:
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
masło do posmarowania foremek
na wierzch:
1 szklanka malin
1 gruszka
3 jajka
200 ml śmietany
80 g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
A jak to zrobić:
Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 1 godzinę odstawić w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (termoobieg 180 stopni), foremki do tartaletek posmarować masłem.
Foremki wyłożyć ciastem, spody nakłuć gęsto widelcem i wstawić na ok. 15 minut do nagrzanego pieca.
Wyjąć i ostudzić.
Temperaturę piekarnik zredukować do 180 stopni (termoobieg 160 stopni).
Jajka rozbełtać ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku.
Maliny i pokrojoną w plasterki gruszkę ułożyć w tartaletkach, polać sosem i piec ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz