środa, 6 marca 2013

TARTALETKI MALINOWO-GRUSZKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

Deser specjalnie przygotowany dla koleżanki, która mnie jutro odwiedzi. 
Już się cieszę na to spotkanie :)
Mam nadzieję, że będzie smakowało.


SKŁADNIKI:

ciasto:

200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
szczypta soli 
1 jajko
masło do posmarowania foremek

na wierzch:

1 szklanka malin
1 gruszka
3 jajka 
200 ml śmietany
80 g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku


A jak to zrobić:

Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na 1 godzinę odstawić w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (termoobieg 180 stopni), foremki do tartaletek posmarować masłem.
Foremki wyłożyć ciastem, spody nakłuć gęsto widelcem i wstawić na ok. 15 minut do nagrzanego pieca.
Wyjąć i ostudzić.
Temperaturę piekarnik zredukować do 180 stopni (termoobieg 160 stopni).

Jajka rozbełtać  ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku.
Maliny i pokrojoną w plasterki gruszkę ułożyć w tartaletkach, polać sosem i piec ok. 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...