Cykoria kryje w sobie bogactwo smaku i
witamin. Jedząc ją zaspokajasz dzienne zapotrzebowanie organizmu na
witaminę A i C, dzięki którym chronisz swój organizm przed infekcjami,
przeziębieniami, a także w naturalny sposób wspomagasz odbudowę błon
komórkowych skóry. Cykoria to także źródło manganu, który pomaga
usprawniać metabolizm i przemianę tłuszczów, żelaza niezbędnego do
wytwarzania hemoglobiny, potasu wspomagającego przemianę materii czy
fosforu ważnego budulca kości i zębów. Cykoria zawiera też beta-karoten,
który pozytywnie wpływa na koloryt i zdrowie skóry.
(informacje ze strony Tesco)
Serdecznie polecam eksperymenty z cykorią.
Kolejna moja cykoriowa propozycja idealna zarówno na kolację jak i na śniadanie.
SKŁADNIKI:
gotowe ciasto francuskie
2 cykorie
8-10 pieczarek
kilka plasterków szynki
ser brie lub camembert albo inny tego typu
3 łyżki gęstej śmietany
2 jajka
1 łyżka miodu
sól, pieprz
odrobina masła
A jak to zrobić:
Cykorię przekroić na pół, wykroić gorzkie części.
Jeśli cykorie są duże to dzielimy je na ćwiartki lub nawet ósemki.
Tak przygotowaną podsmażamy na łyżce masła z obu stron do momentu lekkiego przyrumienienia.
Doprawiamy solą i pieprzem i na końcu dodajemy łyżkę miodu aby się ładnie skarmelizowała.
Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty.
Układamy pokrojone drobno pieczarki, paseczki szynki, skarmelizowaną cykorię.
Zalewamy całość roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, solą i pieprzem.
Na wierzchu układamy pokrojony w dość cienkie plasterki ser ( w moim przypadku ser był ziołowo-czosnkowy co podkreśliło cały smak).
Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz