Z kuchni unosi się zapach jabłek i cynamonu, można by pomyśleć, że piecze się szarlotka.
Nic bardziej mylnego.
Jabłka pieczone w cieście cynamonowym równie smaczne i aromatyczne.
SKŁADNIKI:
2 duże jabłka
1 jajko
3 łyżki gęstej śmietany
odrobina mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka cukru
przyprawa do dań słodkich Kamis
dżem malinowy (lub inny)
olej do smażenia
A jak to zrobić:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na ok 1-1,5 centymetrowe plastry.
Z każdego plastra nożykiem wykroić gniazda nasienne aby powstała dziurka.
Z pozostałych składników (oprócz dżemu) zrobić ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, ale lekko gęstsze aby dobrze obtoczyło plastry jabłek.
Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na talerz.
Każdy plaster dekorujemy w utworzonej dziurce dżemem, ewentualnie miętą lub melisą.
Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz