niedziela, 24 marca 2013

FASZEROWANA CUKINIA

Jak przekonać osobniki mięsożerne do jedzenia warzyw??
Najlepiej zrobić takie połączenie aby jedno i drugie było ze sobą spójne :)
Z reguły u mnie w domu ugotowane osobno warzywka lądują na skraju talerza i do końca posiłku są ignorowane przez jedzącego.
Dlatego polecam warzywa faszerowane - propozycja na dziś cukinia faszerowana mięsem mielonym.


SKŁADNIKI:

2 średnie młode cukinie
1/2 kg mięsa mielonego
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 strąka papryki pokrojonej w kostkę
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
sól, pieprz, tymianek, ziarenka smaku
starty zółty ser
1 pomidor

A jak to zrobić:

Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki, posolić i odstawić.
Z mięsa, cebuli, papryki, bułki, czosnku, jajka i przypraw wyrobić jednolitą, gładką masę.
Tak przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych połówek cukinii.
Każdą posypać startym żółtym serem, udekorować plasterkami pomidora i posypać tymiankiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w 170 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...