wtorek, 26 marca 2013

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I .....

Jeszcze dzisiaj rozpusta po włosku :)
A już od jutra solidne przygotowaia do Wielkanocy: jaka , żurki, szynki, babki...........

 SKŁADNIKI:

500 g płatków lazanii

Farsz I
opakowanie mrożonego szpinaku ok. 500 g
1 opakowanie sera feta
1 jajko
4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku
gałko muszkatołowa
sól,pieprz
olej

Farsz II
500 g pieczarek
20 dag gotowanej szynki
1 drobno pokrojona cebula
sól, pieprz
olej

Sos
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
2-3 łyżki mozzarelli
skórka lub sok z cytryny
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

starty żółty ser


A jak to zrobić:

Płatki lazanii wkładać pojedynczo do wrzącej, osolonej wody z 1 łyżką oleju, gotować al dente i łyżką cedzakową przekładać na chwilę do naczynia z zimna wodą, by się zahartowały.
Szpinak rozmrozić, podgrzewając go na lekko natłuszczonej olejem patelni,odparować, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni razem z cebulką i pokrojoną w kostkę szynką doprawiając do smaku.
Przygotować sos (beszamel):Na patelni roztopić masło, domieszać mąkę i chwilę razem podgrzewać.
Następnie powoli, wciąż mieszając, by nie potworzyły się grudki, wlać mleko i na małym ogniu doprowadzić sos do wrzenia.Dodać mozzarellę, skórkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
W żaroodpornym naczyniu układać kolejnymi warstwami:sos, płatki lazanii, farsz raz szpinakowy raz pieczarkowy - kolejność tę powtarzać do wyczerpania składników.
Polać beszamelem i żółtym serem piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...