niedziela, 3 marca 2013

MAFALDINE CORTE - WSTĄŻKI ...

W mojej dzisiejszej propozycji z cyklu "szybki obiad z makaronu" głównym dodatkiem są mini pulpeciki z mięsa mielonego.
Propozycja ma na celu: zadowolić mięsożerną część mojej rodziny :) .
 W innym przypadku odbywały by się pielgrzymki do lodówki w celu dokarmienia "małego głoda".
Motto mojego męża "Obiad bez mięsa to nie obiad"



SKŁADNIKI:

mięso mielone
jajko
czerstwa bułka namoczona w mleku
cebula pokrojona w drobną kostkę
ząbek czosnku
sól, pieprz
ulubione przyprawy

makaron wstążki
czerwona cebula pokrojona w piórka
świeży szpinak
ząbek czosnku
papryka pokrojona w paseczki
oliwa 
świeża kolendra i oregano


A jak to zrobić:


Mięso mielone przygotować tak jak tradycyjnie na kotlety, aby się dobrze połączyło z resztą składników.
                                     Z gotowej mięsnej masy uformować kuleczki, mini pulpeciki.

Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pokrojoną cebulę i paprykę chwilę podsmażyć aż warzywa lekko zmiękną.
Dodać mięsne kuleczki i podsmażać je, aż się delikatnie zarumienią.
Dodać ugotowany makaron al dente,szpinaki zioła.
Wszystko dokładnie mieszać.
Gdy szpinak zmięknie danie jest gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...