czwartek, 28 lutego 2013

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

Dzień pełen napięć i nerwów :(
Co najlepiej pomoże na skołatane nerwy ? 
Zabranie się za pieczenie czegoś na osłodę, a jeśli jeszcze dorzucimy do ciasta 3 tabliczki czekolady to wszystkie troski i zmartwienia można jakoś załagodzić.
Na frasunek niekoniecznie musi być trunek ja polecam serniczek :)

SKŁADNIKI:

150g. herbatników (Digestive)
1/3 kostki masła

1 kg sera (może być w wiaderku)
150 g. cukru
3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
4 jajka
150 ml. kwaśnej śmietany
cukier lub aromat waniliowy
100 g. białej czekolady
100 g. mlecznej czekolady
100 g. gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki


A jak to zrobić:

Herbatniki rozkruszyć lub rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym, chłodnym masłem.
Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec całość 10- 12 minut.

Masa serowa

Ser przełożyć do miski i miksować razem z cukrem i budyniem do uzyskania gładkiej masy.
Dodawać kolejno jajka( po jednym), śmietanę i wanilię ciągle miksując na jednolitą masę.
Masę serową podzielić na 3 równe części.
Kolejną czynnością będzie roztapianie kolejno czekolad i łączenie z masą.
Najbezpieczniej roztapiać czekoladę jedną po drugiej tworząc kolejne warstwy, gdyż roztapianie wszystkich w tym samym czasie może spowodować, iż zdążą zastygnąć zanim połączą się z serem.
Pierwsza warstwa to biała czekolada, którą po roztopieniu z dodatkiem 1 łyżki słodkiej śmietanki (lekko przestygniętą) łączymy z jedną porcją masy i rozprowadzamy równo na podpieczonym spodzie.
Drugą warstwę przygotować podobnie tylko z czekoladą mleczną, i delikatnie łyżką wyłożyć i rozprowadzić na warstwie białej.
Trzecią warstwę łączymy z gorzką czekoladą ( do roztopienia do dajemy 2 łyżki śmietanki) i rozprowadzamy łyżką jako następne piętro.
Tak przygotowany sernik pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i zostawiamy w piecu na 1 godzinę.

Mój sernik z wierzchu dodatkowo pokryty jest galaretką połączoną z serkiem Danio o smaku Straciatella.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...