piątek, 1 lutego 2013

CHLEB DOMOWY NA ZAKWASIE

Dostałam od koleżanki zakwas na chleb i postanowiłam go wykorzystać. Tzn. upiekłam swój pierwszy w życiu chleb.
Przepis jest uniwersalny, a smak pieczywa uzależniony jest od tego jakich użyjemy dodatków.
Poniżej podaję przepis jaki dostałam razem z zakwasem, można z niego upiec dwa bochenki. 
Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek.


SKŁADNIKI:

zakwas
1 szklanka mąki żytniej (żurkowej)
1 kg mąki pszennej
3 łyżeczki soli
3/4 szklanki otrąb owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki słonecznika
1/6 kostki drożdży



A jak to zrobić:

ETAP I:
zakwas + szklanka wody + szklanka mąki żytniej. Pozostawić na 8-10 godzin.

ETAP II:
pozostałe składniki wymieszać z 3 szklankami wody, połączyć z zaczynem z etapu I i pozostawić na 2 godziny.

ETAP III:
rozłożyć ciasto do foremek, odkładając uprzednio1/3 średniego słoiczka ciasta, który stanowić będzie zakwas do następnego pieczenia.
Pozostawić ciasto w foremkach na godzinę.

ETAP IV PIECZENIE:
piec 15 min. w temp. 150 stopni, a następnie 50 min. w temp. 200 stopni około 1 godzinę.Kuchnia z termoobiegiem 180 stopni ok. 50 min.
Po upieczeniu chleb wyjąć i odwrócić do góry nogami i wstawić do pieca na ok. 5-10 min., w zależności jak upiekł się spód.Wyjąc z pieca, posmarować zimną wodą w celu uzyskania posypki.

ZAKWAS PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE MAX.3 TYGODNIE.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...