czwartek, 31 stycznia 2013

PLACKI Z KALAFIORA Z CURRY Z SOSEM JOGURTOWO - MIĘTOWYM

Kalafior w mojej kuchni dotychczas królował w zupie, ewentualnie jego różyczki polewałam masełkiem z bułką tartą.
Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki.
W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową.
Poniżej podaję przepis w oryginale.


SKŁADNIKI NA PLACKI:

1 kalafior
2 jajka
4 łyżki mąki
1 pęczek natki kolendry
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka łagodnej przyprawy curry w proszku
szczypta chilli w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej) 
 olej słonecznikowy do smażenia
sól


SKŁADNIKI NA SOS:


500 ml naturalnego jogurtu
1 pęczek mięty
świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
sól


A jak to zrobić:

Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, kroimy na małe kawałki.Przekładamy do miski.
Dodajemy mąkę, jajka, posiekane szczypiorek i kolendrę, curry, chilli oraz gałkę muszkatołową,. Mieszamy dokładnie, dodając tyle wody, by powstało gęste ciasto, solimy je do smaku.
Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, soląc do smaku.
Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, by placki były w nim zanurzone do połowy.Smażymy je z obu stron na rumiano.
Po zdjęciu z patelni odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z sosem jogurtowo - miętowym.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...