Dzisiejszy wpis, powinien najbardziej przypaść do gustu tym, którzy lubią domowe bezy, ale nigdy nie wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami.
No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;)
Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p
Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne.
Ja upiekłam je z połowy porcji w małej keksówce, ale równie dobrze wyjdzie pieczone w tortownicy (o średnicy około 20 cm).
SKŁADNIKI:
8 żółtek
2 całe jajka
200 g cukru
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g roztopionego masła
ziarenka z 1 laski wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder do oprószenia
A jak to zrobić:
Żółtka i jajka wbić do miski.
Dodać cukier i bardzo dokładnie utrzeć do białości, przy pomocy miksera.
Wsypać przesiane mąki, ziarna wanilii i otartą skórkę z cytryny.
Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki, zagarniając ciasto od spodu do góry.
Na koniec wlać masło i sok z cytryny, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z sezonowymi owocami.
Świetny pomysł na wykorzystanie żółtek:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i szybki :)
UsuńJakie żółciutkie ciacho, pycha.
OdpowiedzUsuńNie mogło być inaczej😀 potwierdzam jest pyszne, następnym razem zrobię wersję z pomarańczą 😋
UsuńCzy zamiast ziarenek z laski wanilii można użyć ekstraktu z wanilii? Jaką ilością
OdpowiedzUsuńje zastąpić?
Można, myślę że około pół łyżeczki wystarczy 😀
UsuńCześć, nie dodajemy do ciasta proszku do pieczenia lub sody?
OdpowiedzUsuń