Sezon na truskawki w pełni.
Zazwyczaj zjadam je ze śmietaną, dodaję do ciasta lub przygotowuję przepyszny koktajl.
I ten ostatni posłużył mi dzisiaj jako baza do placuszków.
Były smaczne i mocno truskawkowe, takie jak lubię :)
SKŁADNIKI:
1/2 szkl koktajlu truskawkowego (maślanka zmiksowana z truskawkami z odrobiną cukru trzcinowego)
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek mąki
5 łyżek płatków kukurydzianych
kilka pokrojonych w kostkę truskawek
olej do smażenia
A jak to zrobić:
Do miski wlać koktajl lub samą maślankę.
Dodać mąkę, sodę i jajko, dobrze wymieszać na gładką masę.
Wsypać płatki i pokrojone drobno truskawki, delikatnie wymieszać.
Placuszki smażyć z dwóch stron, na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
Podawać z sezonowymi owocami lub lekko oprószone cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz