Chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej.
Zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki.
Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi
nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika,
kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Co mnie skłoniło by sięgnąć po te nasionka.
Moda, wygląd, a może wartości odżywcze?
Chyba wszystko po trochu :)
Zapraszam zatem na smaczny i zdrowy deser, abyście sami mogli zdecydować, z jakiego powodu sięgniecie po chia.
SKŁADNIKI:
2 łyżki nasion chia
1/2 szkl mleka
ulubiona konfitura (u mnie śliwkowo-gruszkowa)
płatki migdałowe
figa
A jak to zrobić:
Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Na spód naczynia, w którym chcemy podać deser, nakładamy warstwę namoczonych nasion.
Następnie na górę nałożyć warstwę konfitur.
Całość posypać płatkami migdałów i udekorować świeżą figą.
pyszny, lekkie deser!
OdpowiedzUsuńNie mogę się z tym nie zgodzić ;) Polecam
Usuń