wtorek, 8 września 2015

DESER Z CHIA

Chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej.

Zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki.
Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi 
nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, 
kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.

Co mnie skłoniło by sięgnąć po te nasionka.
Moda, wygląd, a może wartości odżywcze?
Chyba wszystko po trochu :)
Zapraszam zatem na smaczny i zdrowy deser, abyście sami mogli zdecydować, z jakiego powodu sięgniecie po chia.


SKŁADNIKI:

2 łyżki nasion chia
1/2 szkl mleka 
ulubiona konfitura (u mnie śliwkowo-gruszkowa)
płatki migdałowe 
figa

A jak to zrobić:

Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Na spód naczynia, w którym chcemy podać deser, nakładamy warstwę namoczonych nasion.
Następnie na górę nałożyć warstwę konfitur.
Całość posypać płatkami migdałów i udekorować świeżą figą.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...