Pamiętam czasy jak moja mała córeczka, usilnie starała mi się pomagać w kuchni.
Miałam wtedy oczywiście dwa razy więcej sprzątania, ale co tam zabawa była przednia.
Teraz jak już podrosła, równie chętnie urzęduje w kuchni, ale przynajmniej zaciera ślady swoich kulinarnych eksperymentów.
Pizza hawajska to ulubiona pizza mojej Dominiki.
Nie dość, że ulubiona to w całości przygotowana przez nią samą.
Pod moim czujnym okiem oczywiście :)
SKŁADNIKI:
na ciasto
2 szkl mąki
4 dkg świeżych drożdży
1/2 szkl wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
sos
2 pomidory
2 ząbki czosnku
świeże oregano i bazylia
1 łyżka pikantnego keczupu
sól, pieprz
dodatki
ser żółty
ananas w kawałkach
szynka
A jak to zrobić:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez
około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach).
Ciasto odstawić aby lekko podrosło.
W tym czasie przygotować sos.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka.
Dodać czosnek, zagotować do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać i sok lekko odparuje.
Doprawić solą i pieprzem, oraz ziołami.
Ciasto rozciągając, uformować w kształcie koła, układając na papierze do pieczenia.
Posmarować całość sosem i posypać startym serem.
Na wierzchu ułożyć pokrojoną szynkę i kawałki ananasa.
W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni.
Przekładamy na rozgrzany pizzę na papierze i pieczemy około 15 max. 20
minut zmniejszając temperaturę do 200 stopni, (gdy pizza zacznie się
podpiekać można jednym ruchem spod spodu usunąć papier).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz