poniedziałek, 4 sierpnia 2014

CUKINIA Z KABACZKIEM W MARYNACIE Z CURRY

Sezon na przetwory w pełni, choć ja przyznaję, że nieczęsto je robię.
A to wszystko za sprawą tego, że o moje zimowe zapasy zawsze dba moja mama.
Ale koleżanki zadbały, aby odrobinę jej w tym roku pomóc i obdarzyły mnie dwiema wielkimi cukiniami i kabaczkiem.
Cóż było robić :)

SKŁADNIKI:

2,5 kg cukinii i kabaczka pokrojonych w kostkę (bez nasion)
koper suszony
liście laurowe
czosnek
gorczyca
cebula
7 szklanek wody
1,5 szkl octu 10 %
1,5 szkl cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry

A jak to zrobić:

Przygotować słoiczki, które należy wyparzyć.
Do każdego z nich włożyć plaster cebuli, liść laurowy, 1/2 ząbka czosnku, odrobinę kopru i kilka ziarenek gorczycy.
Następnie nałożyć cukinię i kabaczki.
Z wody, octu, cukru, soli i curry, zagotować zalewę.
Jeszcze ciepłą, wlać do słoików.
Słoiki zakręcić i pasteryzować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...