niedziela, 20 lipca 2014

RYŻ Z BOCZNIAKAMI I KURCZAKIEM

Kolejny upalny dzień, podczas którego najchętniej zamknęła bym kuchnię na trzy spusty.
Obiad w restauracji, tak to było by rozwiązanie, ale jak tu wyjść jak na dworze nie ma czym oddychać.
Dlatego szybko przepraszam się z garami i przygotowuję szybki i lekki obiad.

SKŁADNIKI:

200 g ryżu
200 g boczniaków
2 piersi z kurczaka
1 cebula
1 mała papryczka czerwona
1 mała papryczka pomarańczowa
1 łyżka oliwy z oliwek
500 ml bulionu
sól
pieprz

A jak to zrobić:

Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, którą zeszklić.
Dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka i pokrojone w paski boczniaki.
Smażyć 5-8 minut od czasu do czasu mieszając.
Wsypać ryż.
 Smażyć do czasu, aż ziarna zrobią się przezroczyste.
Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem.
  Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu  (mieszając) około 15 minut, do czasu, aż płyn się wchłonie. 
Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...