Korzystając z chwilowego ochłodzenia (burza moje wybawienie), postanowiłam jednak dzisiaj zrobić obiad.
Szybko, smacznie i zdrowo.
Tak przygotowana ryba jest delikatna i soczysta.
Nie traci cennych witamin i mikroelementów.
SKŁADNIKI:
2 filety z pstrąga ze skórą
4 plasterki cytryny
przyprawa do ryb
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
suszona natka pietruszki
suszony koperek i lubczyk
sól
pieprz
pieprz kolorowy
A jak to zrobić:
Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pietruszką, koperkiem, lubczykiem, solą i pieprzem.
Tak powstałe masło ziołowe, dobrze wymieszać.
Z każdego fileta zrobić dwie porcje.
Mięso oprószyć przyprawą do ryb i posmarować masełkiem ziołowym.
Na wierzchu położyć po plasterku cytryny.
Każdy kawałek fileta, oddzielnie i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia i związać jego końce.
Papiloty przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, na 10 - 12 minut.
Podawać bezpośrednio po upieczeniu, posypując kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz