czwartek, 3 kwietnia 2014

SAŁATKA GYROS

Kolacja czy impreza ?
W zasadzie bez znaczenia, ta sałatka w obu przypadkach sprawdzi się idealnie.
Łatwa w przygotowaniu, efektowna przy serwowaniu.
Polecam :)

SKŁADNIKI:

2 piersi z kurczaka
przyprawa do gyrosa
1 cebula czerwona
1 średni ogórek świeży
4 korniszony
1/2 czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy
1/2 kapusty pekińskiej
keczup
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku


A jak to zrobić:

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę.
Posypać je przyprawą do gyrosa, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej i wymieszać.
Mięso usmażyć i odstawić do przestudzenia.
Kapustę pokroić, posypać delikatnie przyprawą gyros.
Przestudzone mięso przełożyć do miski (najlepiej szklanej) i następnie kolejno układać warstwami:
pokrojoną w kostkę cebulę, 
warstwę keczupu,
pokrojone w kostkę ogórki,
warstwę majonezu wymieszaną z jogurtem,
pokrojoną w kostkę paprykę,
kukurydzę i 
kapustę.

Sałatkę nabiera się od samego spodu, tak aby wszystkie składniki miały możliwość połączenia się z sosem.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...