poniedziałek, 10 marca 2014

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KALAFIOREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Czy kolor na talerzu ma znaczenie ?
Oczywiście, że tak :)
Dlatego bardzo się cieszę, z nadchodzącej pory roku, która przyniesie nam produkty o cudownych barwach.
Dzisiaj proponuję sałatkę w moim ulubionym kolorze, przełamaną zielenią czosnku niedźwiedziego, który otrzymałam od Małgosi z Bon Appétit Małgorzaty

SKŁADNIKI:

2 średniej wielkości buraki
kilka różyczek kalafiora
10 listków czosnku niedźwiedziego
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz kolorowy
oliwa

A jak to zrobić:

Buraki umyć, przekroić na pół, skropić oliwą i wstawić (w zamkniętym naczyniu żaroodpornym) do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około godzinę.
Kalafior podzielić na małe różyczki i ugotować al dente.
Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Dodać kalafior i posiekane listki czosnku.
Doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać razem z jogurtem i majonezem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...