sobota, 8 marca 2014

WIŚNIOWE KULKI

Z okazji dzisiejszego święta, życzę Wszystkim kobietom, aby były doceniane, szanowane i kochane przez wszystkie dni w roku, a nie tylko dzisiaj.
A takich słodkości, do codziennej kawki :)


SKŁADNIKI:

100 g wiśni Amarena w syropie
1 łyżka syropu z wiśni
20 ml wiśniówki
200 g gorzkiej czekolady (70 % kakao)
150 g masła
180 g cukru pudru
100 g zmielonych migdałów

 A jak to zrobić:

Wiśnie Amarena dobrze odsączyć z zalewy i drobno pokroić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać syrop z wiśni i odstawić do przestygnięcia.
Masło i cukier utrzeć na gładki krem i dodawać do niego stopniowo płynną czekoladę, wiśniówkę, połowę zmielonych migdałów i wiśnie, dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki.
Krem schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.

Ze schłodzonego kremu formować kulki, a następnie obtoczyć je w migdałach.
Migdały można wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Gotowe praliny przechowywać w chłodnym miejscu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...