Jaka niezwykła radość ogarnia człowieka, gdy trzyma w rękach książkę, do której powstania się przyczynił.
"Opole w czterdziestu smakach" to książka, która powstała po V Festiwalu Opolskich Smaków.
To wspólny wkład mieszkańców miasta, ich władz i grupy kulinarnych zapaleńców czyli Opolskiej Blogosfery Kulinarnej.
Bardzo się cieszę, że trzy testowane przeze mnie przepisy, znalazły się w tej publikacji.
Jako pierwsze przedstawiam ciasto cynamonowe z jabłkami
SKŁADNIKI:
4 jajka
2 szkl. mąki
3/4 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
5 jabłek pokrojonych w kostkę (bez skórki)
garść bakalii lub orzechów mogą być pestki z dyni.
2 szkl. mąki
3/4 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
5 jabłek pokrojonych w kostkę (bez skórki)
garść bakalii lub orzechów mogą być pestki z dyni.
A jak to zrobić:
Jajka z cukrem utrzeć na kogel-mogel.
Dodać mąkę z proszkiem i sodą.
Następnie pomału wlewać olej, ciągle miksując.
Na koniec dodać pokrojone jabłka, cynamon i bakalie - całość wymieszać łyżką.
Ciasto wylać do formy (keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 180 stopniach.
Dodać mąkę z proszkiem i sodą.
Następnie pomału wlewać olej, ciągle miksując.
Na koniec dodać pokrojone jabłka, cynamon i bakalie - całość wymieszać łyżką.
Ciasto wylać do formy (keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 180 stopniach.
foto by Quchniakaroli
hmm bardzo ciekawie się prezentuje to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńPychota!!! A najlepsze że robi się to expresowo i bardzo łatwo. Uwielbiam takie przepisy!!! Dzięki Kacha!!!!
OdpowiedzUsuńTo jedno z najprostszych ciast jakie piekłam :) ale w smaku jest bardzo dobre
Usuń