wtorek, 18 lutego 2014

CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI - MÓJ WKŁAD DO KSIĄŻKI "OPOLE W CZTERDZIESTU SMAKACH"

Jaka niezwykła radość ogarnia człowieka, gdy trzyma w rękach książkę, do której powstania się przyczynił.
"Opole w czterdziestu smakach" to książka, która powstała po V Festiwalu Opolskich Smaków.
To wspólny wkład mieszkańców miasta, ich władz i grupy kulinarnych zapaleńców czyli Opolskiej Blogosfery Kulinarnej.


Bardzo się cieszę, że trzy testowane przeze mnie przepisy, znalazły się w tej publikacji.

Jako pierwsze przedstawiam ciasto cynamonowe z jabłkami

SKŁADNIKI:

4 jajka
2 szkl. mąki
3/4 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
5 jabłek pokrojonych w kostkę (bez skórki)
garść bakalii lub orzechów mogą być pestki z dyni.

A jak to zrobić:
 
 Jajka z cukrem utrzeć na kogel-mogel.
Dodać mąkę z proszkiem i sodą.
Następnie pomału wlewać olej, ciągle miksując.
Na koniec dodać pokrojone jabłka, cynamon i bakalie - całość wymieszać łyżką.

Ciasto wylać do formy (keksówka), wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 180 stopniach.
 
 
                                             foto by Quchniakaroli

3 komentarze:

  1. hmm bardzo ciekawie się prezentuje to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota!!! A najlepsze że robi się to expresowo i bardzo łatwo. Uwielbiam takie przepisy!!! Dzięki Kacha!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z najprostszych ciast jakie piekłam :) ale w smaku jest bardzo dobre

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...