czwartek, 21 listopada 2013

CYTRYNOWE CUPCAKE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ

Jakieś dwa tygodnie temu, w jednym z moich ulubionych marketów, kupiłam sobie nową formę do pieczenia (jakbym w domu miała ich mało :) ).
Forma jest do wypieku cupcake`ów i dzisiaj właśnie przechodziła swój chrzest bojowy.
Śmiało mogę powiedzieć, że zakup jest udany. 
Jeśli kiedyś traficie na taką formę i będziecie się zastanawiać czy opłaca się w nią zainwestować swoje pieniądze, szczerze polecam :)


SKŁADNIKI:

ciasto
1 1/2 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 jajko
200 ml jogurtu naturalnego
1/3 szkl. oleju
1/3 szklanki mleka
sok z połowy cytryny
kandyzowana skórka cytrynowa
kila kropel aromatu cytrynowego

krem czekoladowy
200 ml śmietanki 30 %
2 tabliczki białej czekolady

chmurka z bitej śmietany
200 ml śmietanki 30 %
125 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
2 łyżki soku z cytryny

A jak to zrobić:

W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, w drugiej natomiast wszystkie składniki mokre.
Mokre wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodajemy skórkę cytrynową.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka.

Przygotować krem.
W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekolad, energicznie mieszając.  
Schłodzić i pozostawić, aż zacznie gęstnieć.

Śmietanowa chmurka.
Śmietankę ubić na sztywno ze śnietan-fixem i cukrem pudrem.
Dodać mascarpone i sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie zmiksować.

Zagłębienie w każdym ciastku, wypełnić kremem czekoladowym, a na wierzchu przy pomocy rękawa cukierniczego utworzyć śmietanową chmurkę.
Z wierzchu posypać odrobiną kandyzowanej skórki cytrynowej.

Tak się upiekły :)


Tak wyglądają :)


A tak smakują :)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...