czwartek, 17 października 2013

PLACKI ZIEMNIACZANE

Niby prosta rzecz, a jednak zrobić dobre placki to nie lada sztuka. 

Na sukces w ich przygotowaniu składa się wiele składników:
jakość ziemniaków, odpowiednia ilość przypraw, dobry olej do smażenia.

Można je podawać na kilka sposobów, ja zazwyczaj gdy  przygotowuje placki mam z tym dylemat, bo każdy członek mojej rodziny lubi inną formę podania.
Mąż lubi wersję po Węgiersku, czyli z mięskiem i sosikiem.
Córka z cukrem.
A ja z kwaśną śmietaną, mniam :)

A jakie placki Wy lubicie ?

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
1 mała cebula
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól 
pieprz
olej rzepakowy do smażenia

A jak to zrobić:

Ziemniaki i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach lub takiej specjalnej do ziemniaków.
Wylać masę na sitko i lekko odcisnąć. 
Masę przełożyć do miski i wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką.
 Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Smażyć na złoty kolor.
Ostatnio wyczytałam, że aby masa ziemniaczana nie ciemniała można dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu (przetestuję przy najbliższej okazji).

Placki smażyć na rozgrzanym oleju, z dwóch stron.


Która wersja jest Wam bliższa ?



Ps.
 Mąż dzisiaj nie pojadł ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...